Odraščanje je lahko bolečina. Morate se spoprijeti s spreminjajočim se telesom in vsemi njegovimi stranskimi učinki. To je lahko čudna izkušnja. Toda odraščanje vam lahko tudi omogoči, da odkrijete, kdo ste kot oseba. To je pomemben čas, ki spreminja življenje vsakega človeka. Tudi zato smo že videli veliko filmov, ki se ukvarjajo s tovrstnimi situacijami. Od najstniškega volka do Carrie smo videli, kako je skozi puberteto skozi vse zvrsti. Vendar verjetno še nikoli niste videli filma, kot je Piksar, ki je postal rdeč.

Rdeča barva sledi Meilin Lee, 13-letni deklici, ki vse počne natančno in popolno. Na njeno žalost bo kmalu odkrila, da ima njena družina starodavno prekletstvo. Ko bodo dovolj stari, se bodo spremenili v velikansko rdečo Pando. Ne samo, da se mora Mei spoprijeti s kaosom mladostništva in svojo premočno mamo, ampak se bo zdaj morala spoprijeti s tem, ne da bi se spremenila v rdečo Pando.

Seveda predpostavka, da postane rdeča, spominja na najstniškega volka iz leta 1985, vendar še nikoli nismo videli, da bi Holivud upodobil ženskost na tak način. Domee Shi (Bao) v svojem režiserskem prvencu neprimerno ponazarja naraščajoče bolečine žensk in vso nerodnost, ki je s tem povezana. Da ne omenjam, da je rdeča zlahka eden najbolj edgiestih filmov do zdaj-vsaj za Disnejski film, namenjen otrokom. Ena osrednjih tem je spolno prebujanje Mei Mei gre skozi, ko zadene puberteto. Posledično je veliko primerov, ko je film nesramen in se ne boji pokazati svoje pohotnosti. Seveda, boste morali, da bi dobili svoje možgane iz žleba. Konec koncev je to še vedno Disnejev film.

Obračanje rdeče je premišljen film o odraščanju, ki je na najbolj zabaven način tudi super smešen in ljubeče ekscentričen.
Zdaj bi si človek mislil, da je tu v središču Mei ‘ s panda problem, vendar ni. V svojem jedru, obračanje rdeče ima veliko prijetnih tem, ki bodo privlačne tako za starše kot za otroke. Mladi bodo našli očarljivo sporočilo o sprejemanju sebe in vseh naših domislic, medtem ko se bodo starši nanašali na boj, da bi pustili naše otroke. Da ne omenjam, film vse to raziskuje skozi lepo realiziran odnos mati-hči. Če postane rdeča, prisega, da tudi najbolj prevladujoči starš prihaja iz kraja ljubezni. Starši pa morajo pustiti, da se njihovi jezni najstniki znajdejo v življenju.

Vendar pa je kot celota rdeče obarvanje nekoliko neurejeno. Ne samo, da se film ukvarja z razmerjem med materjo in hčerko in puberteto, ampak film govori tudi o spolnem prebujanju, družinskih psovkah in (seveda) fantovskih pasovih. Da ne omenjam, rdeče je tudi tonalno povsod. Potem spet, moramo vedeti, da odraščanje je bilo tudi grdo in po vsem mestu. Ne glede na to, ali gre za namerno ali nenamerno, film potrebuje nekaj časa, da se znajde, tako kot naša glavna junakinja Mei Mei.

Kar zadeva animacijo, gre za eklektično mešanico vzhoda in zahoda. Našli boste več sklicev na japonske kavajske anime, kaijus in Kitajsko folkloro. Hkrati boste morda celo opazili, da modeli likov spominjajo tudi na Aardmanovo animacijo. V rdeči animaciji je toliko osebnosti in sloga. Prav tako si ne moremo kaj, da ne bi govorili o glasbi filma. Izvirne pesmi, ki sta jih ustvarila Finneas O ‘ Connell in Billie Eilish, so absolutni ogenj in vse si zaslužijo, da so panteon odličnih Disnejevih pop pesmi, kot sta “I2I” (neumen film) in “True to Heart” (Mulan).

Na splošno je obračanje rdeče premišljen film o odraščanju, ki je na najbolj zabaven način tudi super smešen in ljubeče ekscentričen. Tako Domee Shi kot Julia Cho sta (na videz) sprejela svojo življenjsko zgodbo in z animacijo predstavila oster in edinstven pogled na ženskost. Po drugi strani pa film morda ne bo všeč vsem. Navsezadnje so ciljna demografska skupina ženske in družine. Moški se morda ne nanašajo na večino filma in to je v redu. Ne glede na to sem še vedno neizmerno užival v filmu, ker ima Reding vse, kar si želite v animiranem filmu.

Leave a Reply